Vloeibare medicinale zuurstof heeft een temperatuur van -183 graden Celsius. Door middel van verdamping wordt de vloeibare zuurstof omgezet naar gasvormige zuurstof. Hieronder meer over het gebruik.

Moedervat
Wij vullen het moedervat met vloeibare medicinale zuurstof. Het moedervat is op twee manieren in te zetten. 

  1. De cliënt krijgt de zuurstof rechtstreeks vanuit het moedervat. In dit geval wordt de neusbril of zuurstofmasker rechtstreeks op het vat aangesloten.
  2. U vult een stroller (mobiel tankje) vanaf het moedervat met zuurstof. Het mobiele tankje voorziet de cliënt van zuurstof. 

Belangrijk om te weten: wanneer het moedervat en de stroller niet in gebruik zijn, lopen ze langzaam leeg. Het is immers een vloeibare stof. En die verdampt.

Stroller

Een stroller is een klein mobiel systeem dat wordt gevuld vanuit het moedervat. Het gebruik van een stroller zorgt voor meer bewegingsvrijheid voor uw cliënt.

Er zijn meerdere soorten strollers. Er is een ‘continu’-systeem en een ‘on demand’-systeem. Een ‘on demand’-systeem is kleiner en gaat vaak langer mee. Het geeft alleen zuurstof af als de cliënt inademt door de neus. Van belang is dat uw cliënt een goede neusademhaling heeft.

MoedervatStroller