Een groene krul voor Witte Kruis 

Sinds begin 2022 is er een samenwerking ontstaan tussen Witte Kruis en Westfalen Medical. En niet zomaar een. Maar een hele prettige! Hoe wij dat weten? Nou, omdat wij Peter Kuzee en Jos Pellenkoft van Witte Kruis spraken over hoe zij dit partnerschap ervaren. Zij zijn vol lof over Westfalen Medical. Dit geldt andersom trouwens ook. Het geheim? Gelijkwaardigheid onder andere, plus meer. Nu vraag jij je natuurlijk af: wat is ‘meer’? Dat lees je hieronder. Na het voorstelrondje. 

Witte Kruis. Aangenaam.
Grote kans dat je Witte Kruis kent. In meerdere of mindere mate. Het is namelijk de grootste acute zorgorganisatie van Nederland. Tot het uiterste gedreven om de kansen op een betere gezondheid, veiligheid en kwaliteit van leven te vergroten. Door de best mogelijke zorg zo dicht mogelijk bij de patiënt te brengen. Op de plek waar het nodig is. In alles wat Witte Kruis doet staat ‘het beste voor de patiënt’ voorop. Laat dat nou net ook de reden zijn waarom de mensen van Westfalen Medical hun bed uitkomen. Toeval? Zeker niet.

Waarom Witte Kruis?
Witte Kruis kent meerdere takken van sport. Wij spraken de heren over de ambulancetak. De organisatie verleent ambulancezorg in vijf regionale ambulancevoorzieningen (RAV’s). In deze branche werkt Peter al 36 jaar. Op dit moment als operationeel hoofd-beheer en inkoop. Hij zorgt dat ‘de operatie’ voldoende materiaal heeft. Dat de voorwaarden in orde zijn, zoals de juiste voorraden. Jos is onder andere verantwoordelijk voor de contracten en het prijsniveau.

De eerste kennismaking
Openheid, eerlijkheid en doen wat je zegt …Vanaf de eerste kennismaking met Bert Hukema (manager operations Westfalen Medical), voelde Peter dat ze deze waarden deelden. Hij voelde dat het goed zat; “Bert heeft dezelfde integriteit als ik”. Witte Kruis werkte eerst samen met een andere leverancier van zuurstof. Altijd naar tevredenheid, tot deze organisatie door omstandigheden niet meer volgens contract kon bevoorraden. Daarop is Peter opzoek gegaan naar een extra leverancier. Met het idee dat zo’n extra samenwerking een tijdelijke constructie zou zijn. Peter: “Bij Westfalen Medical werd gelijk gezegd: laten we helder zijn …We kunnen niet gelijk alles in één keer overnemen en we willen met jullie huidige leverancier samenwerken.” Toch is Westfalen Medical, nu anderhalf jaar later, de enige zuurstofleverancier.

Het proces
De bedoeling was in eerste instantie dat Westfalen Medical regio Noord- en Oost-Gelderland gefaseerd zou overnemen. Ze startten met duidelijke schema’s. ‘Hoeveel voertuigen zijn er op de post, wat moet er in de voertuigen zitten? Hoeveel voorraad is nodig?’. De juiste hoogtes werden ingesteld en het beste materiaal werd ingezet. Daar blijven ze samen scherp op. Stalen cilinders worden eind dit jaar bijvoorbeeld zoveel mogelijk vervangen voor composiet. Dat scheelt voorraad en het is lichter voor het personeel. Win-win dus.

In de tussentijd spraken Witte Kruis en hun oorspronkelijke leverancier in goed overleg af, dat de samenwerking werd beëindigd. Ze trokken er een jaar voor uit, zodat Westfalen Medical de volledige overname goed kon verwezenlijken. Ze werkten met dezelfde opzet van schema’s en maakten deze passend per regio. Bert hield zogenaamde ‘passessies’ per RAV. Het verliep allemaal zo goed, dat de volledige overname binnen acht maanden gerealiseerd was.

En nu?
Stel je Peter en Jos de vraag wat er beter kan in de samenwerking? Dan antwoorden beiden unaniem: niets tot nu toe. Peter: We hebben grip op de voorraden en alles is inzichtelijk. De accountmanager staat altijd klaar en we schakelen snel. Het belang van Westfalen Medical is dat ze een juist product op tijd willen leveren met een goede kwaliteit. Plus dat de dienstverlening aansluit op de wensen van Witte Kruis. En Witte Kruis wil ontzorgd worden tegen een goede prijs. Dat gebeurt!
Loopt hierin iets scheef? Dan bespreken we dat samen. Het is niet: wij betalen dus wij bepalen. Of: wij leveren, dus dan doen wij het zoals wij het willen. Nee, we staan echt ‘naast’ elkaar. De lijntjes zijn kort.

Op naar de toekomst!
Binnenkort evalueren beide organisaties en gaan open in gesprek over de managementrapportage. Zij bespreken onderwerpen als: Hoe staat het ervoor? Wat willen we ermee? Wat doen we nu en waar gaan we naartoe? Zo leren ze al doende samen. “Wij kijken uit naar een mooie, verdere samenwerking. Ik raad het elke partij aan het gesprek met Westfalen Medical aan te gaan, als je dezelfde kernwaarden deelt”, aldus Peter.

26-07-2023 door Martine Mulder

Laatste nieuws

Het Witte Kruis

Een groene krul voor Witte Kruis  Sinds begin 2022 is er een samenwerking ontstaan tussen Witte Kruis en Westfalen Medical. En niet zomaar een. Maar een hele prettige! Hoe wij...

Lees verder

Marcel en Erwin

“We belonen loyale klanten. Daar is Westfalen Medical in deze branche een breekijzer in.”Het gaat goed met Westfalen Medical. Dat betekent groei. In de homecare en in de b-to-b-tak. Dus...

Lees verder